Motivele principale si cele mai frecvente pentru prezentarea iepurilor şi rozătoarelor la medicul veterinar sunt problemele dentare. Boli precum anorexia, pierderea în greutate, umflăturile sau deformările faciale sunt semne alarmante ale unei posibile patologii dentare si in aceste cazuri un examen stomatologic amanuntit trebuie efectuat cat mai rapid.
Examenul stomatologic ar trebui sa fie inclus în cadrul consultaţiilor generale şi pentru iepurii şi rozătoarele fără semne clinice evidente sau grave, deoarece diagnosticul şi tratamentul precoce sunt esentiale in evitarea bolilor si afectiunilor ale acestor animale.
Extrem de important si de retinut pentru stapani este faptul ca in mare parte cauza principală a apariţiei bolilor dentare si derivate ale acestora la iepuri si rozatoare este reprezentată de regimul alimentar necorespunzător.
Majoritatea bolilor dentare la rozatoare pot fi prevenite printr-o dietă bogată în fibre naturale de calitate. Un regim alimentar corespunzător este alcatuit dintr-un procent de minim 80% fân acesta fiind principalul aliment ce ajută la tocirea dinţilor.
Educarea proprietarilor in aceasta privinta este vitală! Din pacate marea majoritate a stapanilor de rozătoare se prezintă la medicul veterinar mult prea târziu, atunci când boala dentară este deja avansată si când iepurele sau porcul de guineea nu mai mănâncă!
In aceste cazuri vindecarea completa nu mai este posibila iar in unele circumstante este chiar imposibila.
Cele mai frecvente simptome ale bolilor dentare sunt :
Lipsa toaletării
Secreţii oculare
Secreţii nazale
Elongaţia incisivilor
Apetit selectiv
Anorexia
Pierderea în greutate
Deformări la nivelul feţei
Simptome dermatologice
Simptome digestive
Porcii de guinea au incisivii in partea anterioara a cavitatii bucale si un set de dinti in partea posterioara a acesteia. Toti dintii porcusorilor cresc continuu pe tot parcursul vietii.
Este foarte important ca stapanii sa le verifice incisivii in mod regulat acasa dar dintii din partea posterioara a cavitatii bucale trebuie controlati de medicul veterinar datorita faptului ca anatomia lor unica permite vizualizarea lor doar cu echipament specializat.
Clinica noastra va ofera aceste servicii speciale stomatologice pentru rozatoare inclusiv tratamente dentare.
Asadar, dragi proprietari de rozătoare, va rugam sa luati in considerare cele de mai sus si sa va asigurati ca hranirea acestor animale este in primul rand corespunzătoare si ca va prezentati la noi pentru controlul stomatologic in mod regulat.
Aceste actiuni reprezinta cea mai efiecienta metoda in preventia bolilor la rozatoare si le asigura o viata senina alaturi de dvs.
Va asteptam!
Multumesc pentru ca promovati acest aspect despre porcusorii de guineea inca porcusorul meu nu mananca singur il ajut cu seringa momentan eu inca mai sper ca va incepe sa manance singur desi nu ii lipseste si nu a lipsit niciodata fanul din alimentatie, greseala mea ca l-am rasfatat prea mult cu morcovi si salate. Asta a dus la pierderea interesului fata de mancarea lui speciala si la fân, de aici si problema cu dintisorii. Nu as vrea sa treaca nimeni prin ce trec eu acum asta tinand cont ca iubesc animalele. Va multumesc deocamdata pentru grija si ajutorul oferit si voi revenii in curand la urmatoeul consult.