Problemele urinare ale pisicii

probleme-urinare-pisica-veterinar-sibiu

Prezenţa unei pisici într-o familie reduce stresul, depresia şi anxietatea. Îmbunătăţeşte imunitatea şi reduce atacurile de cord. Însă şi o pisicuţă va trebui protejată şi dusă la veterinar frecvent pentru orice complicaţie. 

Atunci când pisica ta urinează mai greu şi cu dureri, va trebui să iei măsuri rapide. Se confruntă cu probleme urinare. Acesta este unul din marile disconforturi ale pisicii. 

În cadrul acestui sindrom există două categorii de afecțiuni, în funcție de prezența sau absența precipitatului de natură minerală la nivelul aparatului urinar. Urolitiaza felină este intalnită cu frecvență aproximativ egală atât la femele cât și la masculi și este o cauza majoră de prezentare a animalului pentru consultație și tratament la medicul veterinar. Cristalele de oxalat de calciu, struviti (fosfați amoniaco-magnezieni) și urați la care se adaugă cele de acid uric, fosfat de calciu și cistină sunt elementele minerale sau organice care prin prezența lor irită epiteliul aparatului urinar și/sau blochează parțial sau total calea de eliminare a urinei, ducând în final la apartia semnelor de boală precum: hematurie, urinare dificilă, dureroasă/lipsă urinării, durere abdominala, toaletarea insistentă a organelor genitale, depresie, slăbiciune, vomă, deshidratare, hipotermie, bradicardie, acidoză și dereglări electrolitice.  

 Conţinutul ridicat al hranei în magneziu, fosfor şi calciu duc la acest sindrom. Diagnosticul în Sindromul Urologic Felin se realizează de către doctorul veterinar pe baza semnelor clinice şi cu ajutorul metodelor complementare precum:

– Ecografia-examinarea ultrasonografica a aparatului urinar

– Radiografia-utilă în cazul prezenţei urolitilor de mari dimensiuni

– Analiza PH-ului urinar, a sedimentului urinar cât şi urocultura 

– Biochimie sanguină şi hemoleucogramă pentru evaluarea afectării organice, etc.

În ce constau tratamentele?

Tratamentul pentru problemele urinare ale felinelor este complex şi vizează în primul rând permeabilizarea uretrei prin sondaj uretero-vezical, în cazul obstructiei, şi eliminarea conţinutului vezical, adminstrarea de fluid intravenos în cazurile grave, eliminarea eventualei infecţii, combaterea hemoragiei dacă aceasta există, diminuarea spasmului de la nivelul sfincterului vezical, folosirea unor agenţi de disoluţie a urolitilor.

În cazul prezenţei unor obstrucţii totale ce nu pot fi remediate prin sondaj sau în cazul recidivelor se poate realiza uretrostoma, o intervenţie chirurgicală corectoare de către medicul veterinar. 

În concluzie, mergi la veterinar de urgenţă cu pisica ta. El te va îndruma asupra tratamentului corespunzător pentru problemele urinare şi va face tot posibilul ca pisica ta să fie şi fericită şi sănătoasă. 

 

Programare consult Veterinar Sibiu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *