Sfaturi ce te vor ajuta sa ai un animal de companie sanatos.
Să nu expunem animăluţele la prea mult soare sau temperaturi bruşte în schimbare
Atât oamenii cât şi animăluţele pot suferi de afecţiuni grave în cazul în care sunt expuse mult prea tare la soare. Se produc deshidratarea, arsurile sau îmbolnăvirea. Este foarte important că stăpânii de animale să înţeleagă că atunci când sunt plecaţi cu animăluţele pe distanţe mai mari să aibă cu ei apă pentru a nu se deshidrata patrupedul.
De reţinut este faptul că acele animăluţe supraponderale, mai în vârstă, sau bolnave cu inima pot suferi din cazuza căldurii excesive. În special, rasele de câini precum shih tzul, buldogii, mopsul, etc. Mişcarea fizică este benefică pentru căţei şi pisici, aşadar poartă cu tine apă şi ieşiţi afară măcar de două ori pe zi.
Cum să menţinem căţeii în siguranţă pe timp de iarnă?
Animăluţele sunt foarte vulnerabile în faţa frigului. În special cele de talie mică. Evident, nu trebuie deloc să izolăm căţeii iarna pentru că au nevoie de mişcare, însă va trebui să luăm în considerare câteva aspecte importante:
– Să îţi îmbraci mereu animăluţul atunci când ieşi cu el din casă pe timp rece.
– Asigură-i animăluțului tău un adăpost ferit de frig și umezeală.
– Aşternuturile să îi fie calde şi confortabile.
De ce latră câinii noştri?
Ei bine, grea întrebare. Iar răspunsul cam dificil de găsit. Însă atunci când un căţel latră e clar că are anumite nevoi sau îşi apară teritoriul de străini, cere afecţiune şi atenţie, e nesigur sau pur şi simplu simte că urmează să se întâmple ceva neplăcut.
Cum să faci ca animalul tău să aibă energie şi să se menţină sănătos?
Întâi de toate, trebuie să conştientizezi că şi ele sunt nişte suflete şi au nevoie de mişcare, afecţiune, joacă, prezenţa ta în viaţa lor şi înţelegere. Nu mai spunem de controale de rutină la veterinar, vaccinări la timp, deparazitări interne şi externe despre care găsiţi toate detaliile în articolele anterioare, hrană bună şi cosmetică pe măsură. Sunt doar câteva dintre aspectele de care va trebui să ţii cont dacă te gândeşti să adopţi un animăluţ. Aşadar, încearcă să implici şi animăluţul în activităţile tale atât cât îţi permiţi. Cumpără-i jucării şi lasă-i muzică pe fundal. Îl va calma. Nu îl lasa mereu singur. Nu vrei să sufere de depresie, nu?
Cum să înţelegi poziţia câinelui tău atunci când doarme?
Căţeluşii adesea dorm înghesuiţi, cu burtica în sus, sau lungiţi şi întinşi lângă stăpânul lor pentru că simt nevoia de afecţiune şi pentru că vor să ofere dragoste celui care îi îngrijeşte. Atunci când îi obişnuieşti de mici să doarmă într-un pătuţ amenajat special pentru ei, îţi vor fi recunoscători, dar vor mai avea momente când se vor aşeza lângă tine pentru că te vor aproape de ei. Câinii sunt cei mai ataşaţi de stăpân. Când dorm într-o poziţie ghemuită fie în pătuţul lor, fie cu ţine, căţeluşii se simt confortabil şi în siguranţă.
Cum să fii un stăpân responsabil iar căţeluşul tău să fie în siguranţă?
– Alege-i numai mâncare sănătoasă şi echilibrată.
– Educă animălutul.
– Mergi cu el la veterinar ori de câte ori este nevoie.
– Nu uita de microcip.
De ce este esenţial să mergi periodic cu căţelul la veterinar?
– Pentru că orice căţeluş trebuie înregistrat, să aibă carnet, să fie deprazitat, vaccinat.
– Pentru că orice căţel nevaccinat poate transmite boli grave chiar şi familiei tale. Un exemplu este rabia.
– Pentru că orice afecţiune netratată va duce la moartea animalutului şi la îmbolnăvirea familiei tale.
În concluzie, merită să îţi cumperi un animăluţ, însă nu înainte de a fi sigur că vei fi responsabil şi îl vei iubi pe măsură. Salvează viaţa animăluțului tău şi oferă-i un mediu plăcut, iubitor, linistit şi sănătos. Veterinarul te va sfătui întotdeauna în legătură cu siguranţa şi sănătatea animalutului. Nu uita sa ii faci animăluțului tău o programare!