Sterilizarea (ovariohisterectomia) și castrarea (orhidectomia) sunt manopere chirurgicale ce presupun îndepărtarea organelor sexuale (ovare, uter la femele și testicule la masculi). Aceste proceduri se efectuează sub anestezie generală, medicul veterinar urmând să aleagă cea mai bună variantă pentru animalul dumneavoastră.
Este sterilizarea un act impotriva legilor naturii?
NU! Dreptul femelei de a se reproduce (de a face pui) este inferior dreptului puilor la viată! De câte ori aceștia nu ajung la coșul de gunoi, sunt sufocați sau înecați? Stă în puterea noastră, a medicilor veterinari și a deținătorilor de animale (de curte sau apartament) să oprim aceste atrocități! Este simplu! Prin sterilizare!
Animalele nu percep actul sexual asemenea oamenilor. Pentru ele împerecherea este doar un act fiziologic (instinct) prin care asigură perpetuarea speciei. De ce credeți că femelele acceptă masculii doar în anumite perioade ale ciclului? În afara acestei perioade, masculii sunt respinși cu agresivitate chiar, ceea ce înseamnă că nu se împerechează din placere, ci din pură necesitate de perpetuare a speciei.
Vârsta optimă pentru sterilizare și castrare este 6-7 luni, dar se pot face la orice vârstă. Nu sunt intervenții lipsite de riscuri, dar acestea sunt mult mai mici la animalele tinere și sănătoase. Este important ca femelele să nu fie în perioada de călduri când se prezintă la sterilizare.
Avantajele sterilizării femelelor
- Sterilizarea crește speranța de viață prin eliminarea riscului de apariție a bolilor aparatului reproducător:
- Lactație nervoasă, gestație falsă
- Piometru
- Tumori mamare, ovariene, uterine
- Tumora veneriană Sticker
- Avantajele castrării masculilor
- Scade agresivitatea între masculi, previne apariția fenomenului de marcare și apărare a teritoriului
- Se reduce semnificativ riscul de rănire/moarte datorită luptelor pentru teritoriu și femele
- Se elimină riscul de apraritie a tumorilor testiculare
- Aduce beneficii medicale în cazul bolilor de prostată
Sterilizarea și castrarea reduc riscul de rătăcire sau pierdere a animaleleor în perioada de împerechere. De asemenea este important de știut că aceste proceduri nu modifică comportamentul animalului față de stapân și nici instinctul de pază sau vânătoare. Cățeii vor fi la fel de veseli, iubitori și activi ca și înainte.
Deși sunt considerate intervenții de rutina, vă recomandăm să discutați cu medicul veterinar și să înțelegeți ce presupune o astfel de intervenție. Medicul veterinar este cel care trebuie să vă dea informații despre cum să pregatiți animalul înainte de sterilizare/castrare, dar și ce trebuie să aveți în vedere postoperator.
Medicii noștri veterinari vă consiliază cu privire la manopera chirurgicală (ce se intâmplă), tipul de anestezie potrivit pentru animalul dumneavoastră, analizele necesare, recuperarea și alimentația postoperatorie.
Sperând că am răspuns la câteva dintre întrebarile frecvente legate de sterilizare și castrare vă așteptăm cu drag la noi în clinică!