De ce este nevoie să vaccinăm câinele împotriva rabiei?

vaccinare-caine-turbare-rabie-veterinar-sibiu

 

Mulţi dintre stăpânii de câini uită să vaccineze câinele împotriva rabiei sau consideră că nu este atât de grav, că nu există şansa îmbolnăvirii şi merg la veterinar doar în cazul în care patrupedul prezintă semne de îmbolnăvire. Total greşit!

Nu aşa se procedează!

Rabia este boala turbării şi nu numai că se transmite de la animal la animal, dar şi la om. Animăluţele care sunt infectate cu acest virus mor, însă nu înainte de a imblnavi şi alţi oameni sau patrupezi. Ce trebuie să ştii este că virusul rabic se găseşte în saliva animalelor bolnave.

 Simptome animăluţ bolnav de rabie:

– Timiditate

– Schimbarea comportamentului, poate deveni foarte agresiv.

– Nelinişte si salivare continuă

– Paralizie

– Accese de hiperstezie

Cum se manifestă simptomele rabiei în cele două forme?

Formă Furioasă: Această formă se manifestă prin trei etape şi anume:

Faza prodromică: Ţine de schimbările de comportament ale animalutului. Din prietenos în timid. Din docil în agresiv. Momentele în care catelusul devine tot mai singuratic, nu reacţionează la strigări şi doarme foarte mult. Această faza ţine 1-2 zile.

Faza de stare: Se manifestă prin excitabilitate la orice zgomot. Căţelul devine foarte agitat, roade, strică, latră apoi se linişteşte şi iar începe, tresare brusc, îşi schimbă vocea, salivează abundent. Că şi  durată, aici vorbim de un interval de 2-6 zile.

Faza de paralizie: Paralizia cuprinde întreg corpul animalutului în 1-3 zile ca şi interval.

Forma paralitică: Muşchii sunt paralizaţi, câinele turbează şi pur şi simplu stă cu gua deschisă de unde curge abundent salivă. Animăluţele nu mai răspund la chemări, devin apatice, nesigure şi într-un interval de 2-4 zile mor.

Cum poţi proteja animăluţul de rabie?

Mergi la veterinar şi nu uita niciodată să îi faci căţeluşului tău vaccinul antirabic. Poţi începe chiar de la vârsta de trei luni, apoi cu raport anual. Nu lăsa cățelușul tău în preajma animalelor sălbatice. 

Programare consult Veterinar Sibiu

 

2 thoughts on “De ce este nevoie să vaccinăm câinele împotriva rabiei?

  1. Pingback:Motive pentru care să vaccinați animalele de companie | Veterinar Sibiu Exclusive Vets

  2. Pingback:Motive pentru care sa vaccinati animalele de companie – Asgard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *